DSC01261

Aalberts Surface Technologies Anderstorp -kylmaskiner med frikyla

LN Kyla har installerat två stycken kylmaskiner med integrerad frikyla till ett kylsystem för härdugnar åt Aalberts Surface Technologies i Anderstorp.

Aalberts Surface Technologies härdar stål. De hettar upp stålet till upp t.o.m.1200 grader i sina ugnar. Härdningen sker genom att det varma stålet snabbt kyls ner med hjälp av kvävgas. När gasen blir varm återkyls den i sin tur av värmeväxlare. Haucks tidigare två kylmaskiner utan frikyla räckte inte till för att sänka temperaturen på gasen.

På rekommendation av LN-Kyla installerade de i stället två kompressoraggregat med integrerad frikylningsdrift. Fördelarna är många. Aggregaten går i 100% frikylningsdrift när utetemperaturen underskrider 3C vilket innebär att vid den temperaturen arbetar endast fläktarna. Över 3C utomhus arbetar både kompressorer och frikyla. Frikylan är så effektiv att den fungerar hela vägen upp till 15C i utomhustemperatur. Det gör att den här installationen är mycket energieffektiv och kostnadsbesparande för Hauck Heat Treatment.

- Alla företag som arbetar med härdning använder mycket energi. Det går åt energi både för att värma som för att kyla. För oss i branschen är det viktigt att minska resursförbrukningen. Det har LN-kyla hjälpt oss med genom att de kylmaskiner de installerade har inbyggd frikyla. Det gör att vi nu kan reglera effekten och bli betydligt mer driftseffektiva mot tidigare. Kyla är en viktig del i vår process. LN-Kyla kan kyla och det är därför vi anlitar dem, säger Lasse Siirtola, verksamhetschef på Aalberts Surface Technologies.